W niedzielę 17 marca w Bystrzycy Nowej odbył się półfinał VI edycji Konkursu „Kobieta Przedsiębiorcza”. Tegoroczna odsłona wydarzenia odbywa się pod nazwą „Kobieta Przedsiębiorcza w stylu EKO”. Inicjatywa została objęta Honorowym Patronatem Małżonki Prezydenta RP Agaty Kornhauser-Dudy.
Tegoroczna edycja jest kontynuacją cieszącego się ogromną popularnością konkursów „Kobieta Gospodarna Wyjątkowa” i „Kobieta Przedsiębiorcza”, mających na celu docenienie zaangażowania i wkładu przedstawicielek Kół Gospodyń Wiejskich w kultywowanie regionalnych tradycji oraz upowszechnianie wiedzy na temat dziedzictwa kulinarnego Lubelszczyzny. W tym roku motywem przewodnim jest efektywne i ekologiczne wykorzystanie składników potraw w kuchni.
Konkurs skierowany jest do kół gospodyń wiejskich oraz stowarzyszeń działających na rzecz rozwoju wsi. Uczestnicy mogli zgłaszać do 3 prac konkursowych w dwóch kategoriach, tj. „Zamknięte w słoiku” oraz „Danie mięsne”.
Podczas półfinału, który odbył się w Rezydencji w Szczerym Polu w Bystrzycy Nowej zaprezentowały się koła gospodyń wiejskich z powiatów: kraśnickiego, lubartowskiego, lubelskiego, łęczyńskiego, opolskiego, puławskiego, ryckiego, świdnickiego. Wśród nich znalazły się przedstawicielki Koła Gospodyń Wiejskich w Wólce Rokickiej. Reprezentantki Gminy Lubartów wróciły do domu z wyróżnieniem. Otrzymały je w kategorii „Zamknięte w słoiku” za domowy przecier pomidorowy. Jak powiedziały panie z Wólki Rokickiej: - Konkurencja była duża, poziom konkursu wysoki, a my jesteśmy szczęśliwe i dumne za docenienie przez komisję naszego przetworu.